5 мита за SEO оптимизацията, които трябва да бъдат забравени през 2015 г.

Колегите от http://www.business2community.com са засегнали няколко важни въпроса за SEO оптимизацията, които вероятно са стояли и пред много от нас, затова в свободен превод ще ги изложим пред всички заинтересувани.

 

1) Page Rank -ът на моята страница е висок и аз не се нуждая от СЕО оптимизация !

Чудесно ! Но Google постави пейдж ранка в дъното на индексиращия си алгоритъм. Да, все още се взема предвид, но отдавна не е водещия сигнал. Причините вероятно са много, но основната е, че е лесен за манипулация, което води до изкривяване на релевантността на резултатите.

2) Социалните медии не са от значение за SEO -то !
Понеже Google не индексира лайкове и коментари от Facebook, Instagram, Twitter и другите социални мрежи защо въобще да се занимаваме с тях в нашата SEO стратегия ?

Ето защо:

  1. Чрез социалните медии Вашето послание и Вашият бранд достига или може да достине до огромна аудитория, при което всеки издател, клиент, copywriter или друг може да даде референция към Вашия сайт в тяхната следваща статия;
  2. Социалните медии създават ангажираност и изграждат репутация, два сигнала на които Google, респективно търсещия им алгоритъм отдава огромно значение
  3. Социалните медии създават процес на постоянна активност на Вашия сайт, което сигнализира на Google, че съдържанието му е интересно и ценно за хората и автоматично го издига на по-високи позиции в индекса


3) Съдържанието само по себе си е Краля, Кралицата и цялото кралство ! :)
Съдържанието е от голяма важност, тук спор няма, но и както всичко друго, значението му не бива да бъде преувеличавано и издигано в култ, и да забравяме за всички други елементи на добрата оптимизация. Освен това съдържанието трябва да бъде насочено и съобразено с Вашата аудитория, с хората, а не с Google. Content -а е нищо без правилния контекст, без релевантност, без ценна информация в него.

4) Намери магическата ключова дума и се класирай за нея !
Магическата ключова дума е толкова реална колкото и Феята на зъбките. Хората не са роботи и не свеждат търсенията си само до една ключова дума. Никой не търси само "смартфони", хората търсят "Андроид смартфон с добра камера" или "Айфон втора употреба в перфектно състояние".
Затова е по-добре да се фокусираме върху създаването на съдържание около теми, а не около една или две ключови думи. Въпреки че ключовите думи са много важни, в наши дни истинската магия се намира в създаването на статии с добре подбрана тематика и със съдържание, което е интересно и ценно за читателя.

5) Ама аз вече правих SEO... миналата година !
И така вие правихте SEO... малко мета-тагове, малко котва текстове, малко изграждане на линкове, малко ново съдържание. Резултата е добър и това ще държи Вашия сайт на първа страница на SERP до края на дните? :)
SEO е нещо което се прави ежедневно с всеки ваш пост, с всяка ваша онлайн активност.

Тук се сещам за една хубава мисъл от Zig Ziglar:
"People often say that motivation doesn't last. Well, neither does bathing, that's why we recommend it daily."
Е, същото е и със SEO -то!

И да не забравяме: Google не съществува, за да обслужва нашия бизнес. Той съществува, за да предложи на тези които търсят, релевантно и качествено съдържание. Затова единствения път е да създаваме съдържание, което е релевантно и ценно за аудиторията, която таргетираме.