SEO оптимизацията е, както някои я наричат: „Много мистериозна материя“. Но ако пожелаем да съблюдаваме правилата за които сега ще говорим, добрите резултати са неминуеми. :)
В нашата практика залагаме на Google Webmaster Guidelines и като цяло играем по правилата. Затова, ако търсите помощ в “grey hat” или в “black hat” практиките, не сме ние правилните хора.
Именно заради горното уточнение, внимателно сме съобразили всички наши съвети относно оптимизирането за търсещи машини и доколкото сме могли, сме избегнали допирните точки с “grey hat”,  макар понякога границата да е прекалено тънка.
Важно уточнение: Много често това, което днес е “grey hat”, утре вече се превръща в “black hat” и е напълно възможно да нанесе непоправими поражения върху проект, развиван дълги години.White hat практиките за оптимизация следват правилата, black hat практиките ги нарушават. Изцяло във Вашите ръце е изборът коя страна на Силата  ще следвате. Често „тъмната страна“ предлага изкусително бързи резултати в краткосрочен план, но последиците в дългосрочен план почти винаги са тежки и непоправими.
Насоките, които искаме да дадем тук, поставят само основата и в никакъв случай нямаме претенциите, че сме изчерпали темата с тях.


И така...
Който и специалист по оптимизация за търсачки да попитате кое е първото и най-важно условие за оптимизиране на Вашия сайт, ще отговори: висококачествено, оригинално и релевантно съдържание. Това е вярно, но вероятно ще възникнат редица въпроси във връзка с разбирането на този отговор.  
По своята същност, оптимизацията за търсещата машина на Google се състои от комбинацията между ключови думи, линкове, релевантност и качество на съдържанието.
С 10 –те насоки в помощ на начинаещия специалист по оптимизиране за търсачки се надяваме, че ще успеем да отговорим на поне част от въпросите, които си задават хората, които тепърва се сблъскват с темата за SEO optimization –а, оптимизацията за търсачки или оптимизацията за търсещи машини - кой както и да я нарича. За добро или за лошо, почти всичко е съобразено с най-голямата търсачка, а именно Google. Най-вероятно е валидно и за Bing, Yahoo, Yandex и т.н., но няма как да го твърдим със сигурност.
Както винаги, преди да започнем нещо, е добре да си изясним каква е целта ни.

 

ЦЕЛ на SEO оптимизацията - получаването или спечелването на органичен трафик от Google и/или друга търсачка.


Ето ги 10 –те насоки за постигане на горната цел:


1)    Потенциални клиенти – първото и най-важно нещо е да си изясним кои са хората, които са наши потенциални клиенти. След това трябва да се запитаме как тези хора биха потърсили нашия продукт или услуга. В зависимост от това колко добре си отговорим на този въпрос, или ще имаме голям успех, или ще ударим на камък. Тук трябва да влезем в кожата на нашите клиенти, за да разберем какви думи биха употребили в тяхното търсене и на това да подчиним цялата си стратегия.

2)    От „светлата“ или от „тъмната страна“ - още в самото начало е добре да сте наясно дали искате да следвате правилата на Google /https://support.google.com/webmasters/answer/35769?hl=en/ ,  или не. В противен случай можете да се окажете някъде по средата, което да не доведе до никъде. Може и да успеете бързо да си докарате трафик от Google, като успеете по някакъв начин да го заблудите, но това рано или късно ще Ви направи враг на най-голямата търсачка, което едва ли ще Ви е от полза. Затова внимавайте с това по какъв начин и с какви ключови думи пълните сайта си, също внимавайте и към и откъде изграждате базата си с линкове.
Ако сте решили да спазвате правилата, не очаквайте бързи резултати, без полагането на усилия от Ваша страна.

3)    Ключови думи – подберете ги добре, те ще са в основата на Вашия успех или неуспех. Добре е да използвате по-специфични ключови думи и изрази и да избягвате широките такива. Добре е да сте наясно с конкуренцията на ключовите думи, които смятате да използвате, и по възможност да наблегнете на тези без много голяма конкуренция. Добре е да използвате ключови думи с достатъчно голям трафик. Не правете грешката да правите усилия да се класирате само за една ключова дума за даден период. Много по-добре е да заложите на по-конкретни и специфични ключови изрази, т.е. вместо да се съсредоточите само върху една дума, дори и най-важната за Вас, по-печеливша стратегия ще е да се съсредоточите върху цяла тема, която включва и тази най-важна дума.
Тъпченето с ключови думи, в съдържанието, в линкове, в заглавията на странциите, в котва текстове, в meta descriptions и навсякъде, където можете, вече не е добра практика, защото в наши дни търсачките или ги игнорират, или направо ги приемат за спам сигнали. За съжаление е трудно да дадем точната „гъстота“ на ключовите думи, но не прекалявайте.

4)    Релевантно и оригинално съдържание – вижте специалната ни статия: Съдържанието е ЦАРЯТ ! - след като вече сме наясно как нашите потенциални клиенти биха потърсили продукти или услугите ни и сме подбрали точните ключови думи, идва времето на създаването на съдържание, т.нар. копирайтинг / copywriting/. Този процес има много страни, но...
Най-важното е да поставим в центъра на сюжета нашият потенциален клиент. Другояче казано, да разберете пред какви проблеми стои ТОЙ, какви цели иска да постигне ТОЙ с продукти като Вашите и да му предложите варианти на решение именно на Неговите проблеми в съдържанието, което ще му поднесете.
Тук е мястото да подчертаем изключителната важност, която има създаването на ЗАГЛАВИЯ във Вашия сайт. Заглавието може да е решаващо, затова му отделете нужното внимание. Много експерти в областта препоръчват да създадете поне няколко десетки заглавия, преди да изберете конкретно. Повече по темата за добрите заглавия може да научите на адрес: www.inbound.org

5)    Обновяване на информацията – най-общо казано, колкото по-често има нова информация във Вашия сайт, толкова по-голямо внимание ще му обръща паяка на търсещата машина. А вниманието от страна на търсачките, се отразява на оценката на страницата, Pagerank –а при Google. А освен за търсачката, оригиналната и качествена информация, която поднасяте на Вашите потребители, е най-доброто нещо, което можете да направите за увеличаване популярността и съответно трафика към Вашия сайт – колкото повече и по-често, толкова по-добре. Почти същото като...  

6)    Структура на сайта – често подценяван, но елемент от общата SEO стратегия, който е от голяма важност. Тук настрана от оптимизирането на H1, H2 тагове, Мета тагове и др., има няколко неща, които трябва да имаме предвид. Сайтът трябва да е максимално user friendly, или приятелски настроен към потребителя. Трябва да е максимално лесен за навигиране т.е. да има логична структура - колкото по-малко принуждавате потребителя на сайта да се замисля как точно да стигне до нещо в него, толкова по-добре. Не подценявайте и описанията на вътрешните страници и на картинките във Вашия сайт.

7)    Изграждане на Sitemaps – обмислете внимателно създаването на sitemaps. С помощта на XML sitemaps улеснявате паяците на търсачките, а с помощта на HTML sitemaps, ще улесните потребителите на сайта. Печелите и от двете. :) Подробна информация, специално по темата за XML sitemaps, може да откриете на: www.xml-sitemaps.com

8)    Link building – Важен елемент от общата стратегия, но не го надценявайте. Най-важното си остава съдържанието. Още повече, че качественото съдържание, може само по себе си, без допълнителни усилия, да донесе качествени линкове.
Иначе казано, всеки линк от друг сайт към Вашия сайт се приема за вот. Колкото по-популярен и значим е сайтът,  от който има линк към Вас, толкова е по-голяма тежестта на линка/вота. Но е важно да има тематична връзка между Вашият сайт и сайтовете, от които получавате линкове или към които линквате Вие самите, защото съществува опасност търсещата машина да постави линковете в категория спам. Съществен момент е и т.нар. котва текст /Anchor Text/, това са текстовите описания на линковете, които помагат на търсачката да определи предмета на конкретния линк. Определен брой линкове с правилно подбраните ключови думи за котва текст, могат да направят чудеса. Естествено, не трябва да се поставя котва текст, който се състои от ключови думи без тематична връзка със сайта, към който сочат.
Освен външните линкове, обърнете внимание и на вътрешните. Предполага се, че Вашите вътрешни страници разглеждат различните аспекти на една тема, затова е добре да създадете структура от вътрешни линкове. Например, ако темата на сайта Ви е „Здравословно хранене“, вероятно имате страници като рецепти, диети, спорт, видове храни, супер храни и т.н. Добра практика би било от всяка една от тях да има линк към друга, като е препоръчително да следват някаква логика. Или пък всички да сочат към една, която искате да промотирате най-много. :)


9)    Обратна информация, анализ и корекции – с помощта на различни инструменти, като например Google Analytics и Google Webmaster Tools, можете след като начертаете дадена стратегия и започнете изпълнението ѝ, да следите и анализирате движението на страницата и резултатите, които постигате, и съответно да вземате необходимите коригиращи решения, за да може непрекъснато да подобрявате резултатите си.


10)    Диверсифицирайте – не забравяйте да оптимизирате за различни канали – онлайн и офлайн. Всички изброени по-долу канали са съществена част от цялостното SEO оптимизиране:


a)    Facebook – естествено на първо място :) -> В края на август месец Facebook постави своеобразен рекорд: 1 000 000 000 души са ползвали най-голямата социална мрежа в рамките на 1 /един/ ден !
b)    Youtube – все по-силен канал
c)    Google+
d)    Linkedin
e)    Email marketing
f)     Twitter – особено, ако таргетирате USA, Instagram, Pinterest
g)   Офлайн канали – радио, телевизия, безадресно разпространение и др. Във всички случаи в които рекламирате Вашия сайт, дори и офлайн, и повече потребители директно въвеждат URL адреса в браузъра или инциират търсене с името на Вашия сайт в Google, това са положителни сигнали, които подобряват оптимизирането и съответно позиционирането на Вашия сайт;

h)    Платформи за локално търсене - Google My Business, Yelp, getlokal и др.

i)   рекламата в Google AdWords - далеч не на последно място, платформата за онлайн реклама на Google значително подпомага процеса на успешно SEO оптимизиране на Вашия сайт.


С добър микс имате всички шансове да получите синергитичен ефект, където 1 + 1 = 3 и повече