Идва ли времето на тесните SEO специалисти ?

Оптимизацията за търсещи машини /SEO/ по същество представлява сбор от много на брой самостоятелни стратегии свързани единствено от общата им цел, а именно увеличаването на органичния трафик към сайта и изграждането на лоялна аудитория.

 

В зората си SEO -то е представлявало относително проста материя и с няколко почти елементарни техники е било сравнително лесно да се излезе на първа страница на търсачките. С усъвършенстването на търсещите алгоритми обаче, оптимизирането за търсещи машини става все по-комплексна дейност, която изисква внимателно преценени, последователни и добре организирани действия.


Според много SEO практици с нарастването на сложността на задачата - за решението ѝ вече не е достатъчен само един всестранно развит SEO специалист. Именно тук се появява тезата, че решение може да бъде намерено само в екип от тясно профилирани SEO специалисти.

Има различни варианти как да подходим. Единият вариант е партнирането с външна дигитална агенция, която да ни консултира по всички въпроси свързани с онлайн маркетинга, рекламата и SEO оптимизирането. Друг вариант е наемането на допълнителни членове на Вашия онлайн, SEO, дигитален, маркетингов екип. :)
И в единия и в другия случай говорим за нишови специалисти, при които всеки решава своята порция от задачата, като тесен специалист, за да могат заедно като екип да постигнат изключителни крайни резултати.


Факторите, които говорят в полза на ползата :) от нишовите специалисти могат да бъдат обобщени така:


1) Фактора ВРЕМЕ - всеки тесен специалист ще свърши задачата в неговата област значително по-бързо от един човек, който трябва да превключва между различните области на SEO.
2) Фактора УМЕНИЯ - ясно е, че всеки, който специализира само в една област може да се развие в много по-голяма дълбочина на експертност и умения, отколкото човек, който специализира в няколко.
3) Фактора ПАРИ - на пръв поглед наемането на цял екип ще ни струва много повече от наемането на само един специалист, но има решение. Не е нужно да се наемат всички необходими нишови специалисти /след малко ще ги изброим всички :) / на пълен работен ден. Можем да наемем такива тесни експерти или почасово, или само за изпълнението на конкретен проект. Друг вариант е партнирането с дигитална агенция, която използва нишови специалисти - това е вероятно и най-евтиния и най-ефективния вариант. 


Ето ги и петте типа нишови специалисти
1) Създатели на съдържание /content writer/ - те са добри в създаването на съдържание, което събужда интерес и завладява аудиторията, която таргетирате. Те ще проучат Вашата целева аудитория, ще изградят специфичното звучене на Вашия бранд и последователно ще създават съдържание, което ще кара хората да посещават Вашия сайт и да конвертират по един или по друг начин.
2) Технически SEO практици - те са добри в това да съобразят сайта Ви спрямо всички технически изисквания като: добра структура на сайта, обновен код, бързи времена на зареждане на скриптовете, кеширане на изображенията, създаване на XML карта /XML sitemap/, оптимизирането за мобилни устройства, коригиране на дължината на линковете и т.н. и т.н.
3) Линк билдъри - те специализират в off-site оптимизацията. Тук трябва много да се внимава на какъв специалист ще гласуваме доверие. "Специалистите" могат да се фокусират върху количеството вместо върху качеството, а Вие искате точно обратното. Търсете кандидат, който да знае как се сдобива с качествени входящи линкове по безопасен и ефективен начин.
4) Специалисти по социални медии - това са специалисти по създаването на последователи и по генерирането на трафик от социалните мрежи. Те ще проучат Вашия бранд, всичко което предлагате и ще го преведат на езика на социалните медии, за да привлекат още внимание и познаваемост на Вашата марка и Вашите продукти или услуги.
5) Специалисти по изграждане на локална репутация - това са хора, които ще изградят качествено вашия профил на локално ниво в платформи като getlokal, Google My Business /как и дали излизате в Google Maps/, Yelp и др.

 

При всички случаи времето за вземане на решение как да развивате Вашите онлайн канали е дошло. И естествено изцяло във Ваши ръце е решението кой точно вариант да изберете. Дали собствен SEO екип, дали партниране с дигитална агенция, която има в екипа си тесни SEO специалисти от изброените по-горе типове, дали нещо трето или четвърто.

 

 

По материали от http://www.audiencebloom.com/