Новият продукт на Google за проследяване на събития в онлайн рекламата и дигиталния маркетинг.

Предполагам повечето от нас, колегите в дигиталния маркетинг, вече са забелязали новия Global Site Tag от Google, който се генерира на мястото на стандартния допреди настоящия момент Google Universal Analytics.

Вероятно пред някои от вас изникна въпроса, дали е необходима задължителна миграция към новия код или може да си използваме и "стария" Аналитикс код. Поне пред нас изникна, защото предвид големия брой акаунти, които управляваме дигиталните агенции, това си е значителна по своя обем задача. Особено, ако има съпътстващи затруднения подобни на тези при миграцията от Urchin към Google Analytics или от Google Analytics към Universal Analytics кода.

 

Естествено, за да си отговорим на горния въпрос е необходимо да знаем какво прави новия код и какви са разликите му с предходния Гугъл Аналитикс.

Най-общо идеята на новия продукт на Google е да обедини в едно кодове като Google Analytics, Google Tag Manager, Conversion Tracking -а в платформата за Гугъл онлайн реклама Google AdWords.

Добрата новина е, че не се изисква задължителна миграция към Global Site Tag. Поне ние очакваме Universal Analytics кода да продължава да е актуален още много време. Все пак сме наясно, че постепенно във времето, за новия код ще има все повече и повече нови функционалности, които няма да са налични в настоящия универсален Гугъл аналитикс код.


И отговора на поставения в началото въпрос се крие в това кои кодове от Google всъщност използваме. Ако ползваме и Таг мениджъра, и Гугъл Адуърдс ремаркетинг тага и Аналитикс естествено, за даден акаунт, тогава най-вероятно е добра идея да мигрираме към gtag.js кода. Ако обаче ползваме единствено Google Analytics можем поне на първо време да продължим да използваме само analytics.js кода. :)

И в заключение е важно да отбележим, че Global Site Tag не измества Google Tag Manager. Последният е доста по-задълбочена система за проследяване на събития в света на онлайн рекламата и дигиталния маркетинг, която отива отвъд продуктите на Google, като примерно интеграцията на Таг мениджъра с Facebook pixel -a, и затова си има своето място в World of Digital Marketing and Digital Advertising.