Как да постигнем 350% ръст в оборота ?

350% ръст на оборотите и почти 3000% ръст на списъка с клиенти ! Как е възможно това ?

 

Чудите ли се дали да инвестирате в онлайн маркетинг или да се задържите само към добре познатите офлайн маркетингови канали?
Собственик на малък бизнес зад океана отваря очите си за дигиталния маркетинг буквално след удар с юмрук в лицето...
Браян основава компанията "Home Painters Toronto" през далечната 1987 година. В периода до 2000 -та година тя израства до една от най-големите компании в бранша /някой биха казали: в бояджийския бизнес, но не и ние :) /. След това обаче, с масовото навлизане на интернет /тогава още Интернет/ в живота на хората, потенциалните му клиенти започват да разчитат на Google и на сайтове за ревюта, за да намерят кой да им боядиса дома. Това променя всичко...


Вярвате или не, до 2012 година Браян дори няма сайт на бизнеса си. Буквално е бил невидим онлайн. Въпреки, че всяка година той наблюдава как бизнеса му запада, той остава верен на старите стратегии и на старите канали: директното предлагане на услугите му на хората в неговия район, безадресно разпространяване на брошури по пощенските кутии и телефонни обаждания на хора от района по списък от телефонния указател.
По време на едно подобно обикаляне и директно предлагане на услугите му - ядосан клиент буквално го цапардосва с юмрук в лицето. "Това ме заболя и физически, но много повече ме заболя емоционално!", казва той и продължава: "Внезапно осъзнах, че това което правя от 20 години вече не работи и трябва да намеря по-добър начин да развивам бизнеса си."
Тогава той се обръща към местен бизнес консултант /Майк Торгерсън/ за помощ. Майк не само го съветва да си пусне уебсайт, но му разработва и дигитална маркетингова стратегия включваща реклама в Google AdWords, създаване на съдържание aka content marketing и имейл маркетинг. И резултатите не закъсняват, само за 3 години продажбите се увеличават с 350%, базата на клиентите се увеличава от 200 на над 6000 и удовлетвореността на клиентите скача от 85% на 98%.
Екипа на Браян също се увеличава и от "И сам воина е воин" и шепа подизпълнители се разраства до 8 служителя на пълен работен ден и 25 подизпълнителя. В същото време заедно със стабилния ръст на собствения си бизнес, Браян минава от 90 часова работна седмица на 60 часова !!!
И така... ако и Вие искате 350% ръст в рамките на 3 години какво може да направите ?


Ето ги изводите от горната история:


Не се страхувайте от голямата промяна


Отдадеността и целеустремеността сами по себе си са хубави, но когато сме стигнали до задънена улица, само те не стигат. Дори и когато бизнеса на Браян е потъвал, той все още е продължавал да работи по 90 и повече часа на седмица. С пренасочването на цялата тази енергия в посока на разработване на онлайн маркетингова статегия Браян започва да работи по-умно и вижда много по-голяма възвращаемост на усилията си.


Диверсифицирайте


Веднъж след като Браян навлиза дълбоко в света на онлайн маркетинга, той разбира критично важната роля на комплексния маркетингов подход. Т.е. работа по повече, ако не по всички канали: и изработка на сайт, и SEO оптимизация, и Google AdWords и интернет реклама, като цяло, и маркетинг в социалните мрежи, и локално SEO, и офлайн каналите и т.н.


Не го правете сами


Наемете външни експерти, които ще използват най-добрите и актуални и работещи практики. А защо не, ако сте достатъчно големи, създайте собствен онлайн маркетингов отдел.


И най-вече


Ако сте нови в използването на онлайн маркетинга или ако не получавате очакваната от вас възвращаемост на инвестициите aka ROI /return of investments/, не се предавайте. Но не продължавайте да правите все едно и също в очакване на различни резултати.
Обмислете консултирането със сертифициране специалисти по онлайн маркетинг. С тяхна помощ ще използвате най-добрите и работещи практики и ще диверсифицирате различните маркетингови канали по най-добрия начин.
С точния баланс от онлайн маркетингови стратегии и Вие ще изградите и утвърдите Вашия бранд, ще увеличите продажбите си, и ще разширите бизнеса си, точно както Браян. Е, в идеалния случай без юмрук в лицето ! :)

 

 Линк към материала в www.business.com